Klubbens Historie.

To drenge på henholdsvis 8 og 12 år brænder for at træne karate. Året er 1976 og navnene på de to ivrige drenge er Henrik Herum og Jens Helstrup.

Det var ikke let at finde lokaler at træne i, det var heller ikke let at finde instruktører i lokalsamfundet omkring Juelsminde. Tilbage i 1976 var det ikke legalt at træne karate. Karate var ilde set af de etablerede idrætsforeninger, som mente, at karate ikke var sport, det var kun noget slagsbrødre trænede. Så karatetræning foregik i det skjulte.

Det slog ikke de to drenge ud, de ville træne, så de fandt på bedste ”besættervis” et gammelt og koldt lokale, det såkaldte Søkjær i Klakring. Henrik og Jens fik flere drenge gjort begejstrede for karate, og de ville også træne. Da forældrene kunne se, at drengene mente det alvorligt, besluttede de at etablere en bestyrelse, og dermed var grundlaget lagt for etablering af en forening. Da to erfarne instruktører, Kurt Rasmussen og Torben Nielsen fra Horsens Shotokan Karateklub, sagde ja til at køre til Klakring for at undervise, var både stilen, instruktører og lokaler på plads, og klubben Juelsminde Shotokan Karate Do-Kai var født. Henrik og Jens trænede karate, og karate kom under huden på de to drenge og blev en livsstil.

Træningen i Søkjær lokalet foregik både sommer og vinter, uden varme i lokalet om vinteren, hvor temperaturen stod på minusgrader. Det var koldt at træne på bare fødder, så der skulle virkelig arbejdes igennem for at holde varmen. Drengene måtte også leve med, at der satte sig splinter fast i fødderne efter hver træning, men hvad gør det, når man brænder for sagen.

Drengene gik til gradueringer, og inden længe blev de gradueret grøn, lilla og brun. I 1984 blev Henrik gradueret Sho Dan, og var dermed som 15 årig Danmarks yngste sortbælte, og Jens blev tilsvarende gradueret Sho Dan. Nu var Henrik formand for klubben og bestyrelsen, og Jens næstformand. Et perfekt makkerpar og samarbejde, som har varet ved lige siden. Efter adskillige Dan gradueringer og mere end 40 år senere, er rollerne stadig fordelt på samme måde.

Det blev mere og mere synligt, at mange gerne ville træne karate, og især da Karate Kid filmen var på sit højeste, blev karate for alvor populært. Den fysiske og mentale træning virkede tiltrækkende, og klubben tiltrak både børn og voksne, som ville træne karate, og der var hvert år stor tilgang til nybegynderholdet.

Klubben var så stor en succes i halvfemserne, at Juelsminde Kommune gik ind og sørgede for, at der blev stillet haltimer til rådighed i BKI Centeret i Barrit. Her blev der også etableret et styrketræningslokale, hvilket gav endnu flere medlemmer.

Udviklingen er gået stærkt, der er også kommet mange piger til klubben, samt kvindelige sortbælter og instruktører. Mange forældre og børn har trænet og træner sammen, og blandt andre har både Henriks og Jens’ børn trænet karate og er blevet gradueret sortbælte.

Der er gradueret 28 sortbælter, Sho Dan og Ni Dan, i løbet af de 40 år, klubben har eksisteret, og der bliver hvert år uddannet nye instruktører og hjælpeinstruktører. Senest har klubben også fået egne klublokaler i BKI Centeret. Juelsminde Shotokan Karate Do-Kai er den ældste karate klub i Danmark, med den samme ledelse, Henrik og Jens, siden begyndelsen.

Lukket for kommentarer.